BURHANİYE KUYUCAK KÖYÜ EKOLOJİK YAŞAM MERKEZİ PROJESİ
AGRİDA ve PNR Yapı grup ile Burhaniye KUYUCAK köyü yerleşkesinde Girişimci Murat Ceylan ve Nihan Heper’in organize ettiği “İNCİ KOLYESİ” ekolojik yaşam köyü projesi kapsamında görüş bildirmek üzere Derneğimizden Yönetim Kurulu Bşk. Yrd. Attila Kaya, PNR Yapı Grup adına Sn. Pınar Şen ve Zeynep Nurfeşan Ağra 12 Temmuz 2018 tarihinde bir araya geldi.
Grup ilk önce söz konusu Kuyucak köyü yerleşkesini ziyaret etti. Tarihi bir değere sahip olan köyün özellikle doğa sever ve ekolojik yaşam biçimini tercih edecek kişiler ile hak ettiği değere ulaşacağı konusunda düşünce birliğine vardı. Daha sonra Mühendis gurubu köydeki inşaat malzemelerinin yeniden değerlendirilmesi ve alt yapının tasarlanması konusunda görüş alış verişinde bulundu. Bu konu ile ilgili kısa bir zaman içinde değerlendirme raporu hazırlanarak, İş planı ve çalışma takviminin oluşturulmasına karar verildi. Sn. Murat Ceylan ekibimize Assos ve yine Kaz dağlarında bulunan “Doğanın Kalbi” projelerini birlikte gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi. Ekip ortak çalışma ruhunun ve aşamalarını en kısa zamanda oluşturmak üzere her ekip görev dağılımı alarak ziyaret sonlandırıldı.
ERDEK DENİZ EKO SİSTEMİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
AGRİDA Tarım ve Turizm Derneği olarak Balıkesir Büyükşehir Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile yapılan toplantı sonrası derneğimiz Erdek ölçüsünde Deniz Ekosistemlerini korunması konusunda 8 Temmuz 2018 tarihinde Erdek Dalış Kulübünde gerçekleştirdiği ilk görüşme sonucunda 13Temmuz günü yine Erdek Dalış kulübünde 2.bir görüşme gerçekleştirdi.
Toplantıya Erdek Dalış Kulübü eğitimcilerinden Osman Benli,uzman Dalgıç Kamil Çağlar Ergin, su altı fotoğraf ve Belgeselcisi Uzman Alaaddin Babucçu Derneğimiz Adına Bşk. Yrd. Attila Kaya Katıldı. Sn. Prof. Dr. Mustafa Sarı iş yoğunluğu nedeniyle toplantıda hazır bulunamadı.
Görüşmelerde Özellikle Erdek ve çevresinde hem Derin deniz ekosisteminin korunması hemde balık üreme alanlarının koruma altına alınması konusu görüşüldü. Ancak bu konuda Erdek ve Marmara Adasındaki konu ile ilgili tarafların katılacağı bir çalıştay organize edilmesi ve herkesin bu konulardaki düşüncelerinin tartışılması gerektiği kararlaştırıldı.
Özellikle Erdek Balıkçılık kooperatifi başkanı Ali Demiray, İlçe Tarımdaki Su ürünleri mühendisleri Asilhan ve Habib beyler, Marnara Adasından Ömer bey ve diğer tüm ilgililerin katılacağı bir organizasyon için çalışma gerçekleştirilmesi karar altına alındı.
Dalgıç gurubu olarak Erdek bölgesine 2 alana yapay resif atıldığı ancak gelişmelerin takip edilmediği gerçeği konuşuldu.
Erdek dalış alanı olarak Tavşan adasının doğu ve batı yakasında olmak üzere 4 dalış noktası olduğu ancak kaçak zıpkın ve diğer yöntemlerle avcılık yapıldığı dile getirildi.
Erdek ilçesinin Endemik bir Türü olan Pinna’ların üreme alanı olan Edincik- Gönen çayı arasının hem balık hem de deniz altı eko sistemi açısından korunan alan olması gerektiği konusunda görüş birliği sağlandı.
Dalgıçların en önemli taleplerinden biri Dalış turizmi için bir batık oluşturulması olduğu bu konudaki tüm girişimlerinin atıl kaldığı dile getirildi.
En kısa zamanda bir araya gelinmesi konusunda fikir birliğine varıldı.