Aronya

Aronya- Siyah Chokeberry, USDA’nin ölçümlemesiyle ORAC değeri (antioksidan degerini gosteren) en yüksek meyvedir.

Aronya; Antiokidan kapasite açısından diger meyveler ile karılaştırıldığında en yuksek antioksidan kapasiteye sahip meyveler arasında gösterilmektedir. Bilimsel araştırmalar günlük alınması gereken antioksidan miktarının 3000-5000 ORAC değeri miktarında olmasını önerilmektedir. 100 gr Aronya 16062 ORAC değerindedir.

Antioksidan ve Anti-İnflamatuar özelliklere sahip olan Aronya mevyvesi kan akışını iyileştirerek kalp sağlığını destekler ve kardiyovasküler hastalıklara karsı koruyucu rol üstlenir. Ayrıca iltihaplanma’nın önlenmesinde, Karaciğerin sağlıklı çalışmasına ve hafıza kapasitesinin artmasına da destek olmaktadır.

6-8 hafta boyunca Aronya özleri ile günlük takviye yapılması; toplam kolesterolün yanı sıra kardiyovasküler hastalıklar açısından da önemli risk oluşturan sistolik kan basıncını önemli ölçüde azaltabilmektedir.

50 yaş ve üzerindeki yetlişkinlerde özellikle toplam kolesterolü ve sistolik kan basıncını düşürmek için güvenilir bir destekleyicidir.

Aronya meyvesinin içindeki polifenoller bağırsak mikrobiyotasının büyümesi konusunda uyarıcı bir etkiye sahiptir. Bu etki Aronya’yı bağırsak sağlığına faydalı bir meyve yapmaktadır. Dengeli beslenme açısından içeriğinde bulunan yüksek oranlardaki C, A, E ve K vitamini, Ca, Na, K, Zn, Mg, Fe içeriği ile kombine vitamin ve mineral deposudur.

Aronya meyvesi Fenolikasit, Antosiyanin ve Flavanol içeren antioksidanlar kaynağıdır. Hücrelerdeki serbest radikallerle savaşır.

Sonuç olarak kanser hücrelerinin çoğalmasının engellenmesi, yüksek kan şekerinin , tansiyon ve kolestrolün düşürülmesi, kalp krizi riskinin azaltılması ve yaşlanmayı geciktirmesi konularında destekleyicidir. İlaç degildir.

Tavsiye Edilen Kullanim:
Günlük ne kadar Aronya tüketilmeli?:

Bilimsel araştırmalar günlük almamız gereken antioksidan miktarının 3000 – 5000 ORAC değeri civarında olmasını önermektedir. 100 gram aronya 16062 ORAC değerindedir.

Taze aronya meyvelerinden yaklaşık 30 adet,
Kuru aronya meyvelerinden 1 avuç,
Meyve suyundan 100 ml -300 ml ,
Konsantresinden 15ml,
Toz aronya’dan 1-2 çay kaşıgı ,
Fibreden 1-2 çay kaşığı kullanılabilir